Vaření v páře je trend moderní zdravé kuchyně. Parní hrnec vám připraví jídlo čerstvé, šťavnaté a se všemi vitamíny, které se jinak ztratí běžným vařením. Jde o jednoduché zařízení, jehož výběr není vůbec složitý. Jen si promyslete, kolik nádob budete potřebovat na vaše nejlepší recepty a jak rychle je chcete mít hotové.
- Filip, redaktor Heureka.cz
- Doba čtení: 5 min.
Výhody a nevýhody parních hrnců
Parní hrnec funguje na principu vypaření vody, která tak ohřívá váš pokrm. Páry se mezi sebou navzájem nemísí, a proto můžete klidně v jednom patře připravovat hlavní chod a pod ním dezert.
Jídla vařená v páře jsou zdravá díky vyššímu obsahu vitamínů a živin
Díky odděleným nádobám můžete připravovat více jídel najednou
Nejlépe zachovávají barvu a konzistenci zeleniny
Vaření není tak rychlé jako na pánvi nebo v tlakovém hrnci
Při naplnění kapacity je vaření pomalejší
Kořeněná a silně aromatizovaná jídla nejsou pro páru vhodná
Hledáte multifunkční zařízení, které kromě vaření v páře zastoupí i troubu nebo pánev? Mrkněte na celou nabídku elektrických hrnců.
Klíčové parametry
Příkon
Příkon vám prozradí, kolik energie si přístroj za hodinu používání vezme ze sítě. Čím větší zařízení, tím obvykle vyšší příkon, ale i rychlost vaření. Doporučujeme tak hledat ideální rovnováhu mezi spotřebou a rychlostí. Běžné rozpětí příkonu je mezi 800–1800 W.
- Méně než 800 W – menší zařízení se 2 nádobami a mixéry
- 800 W a více – standardní parní hrnce
- 1 000 W a více – standardní parní hrnce s větší kapacitou
- 1 200 W a více – pokročilejší modely
- 1 800 W a více – nejméně úsporná, ovšem nejrychlejší zařízení
TIP: Pro běžné domácí použití doporučujeme mít hrnec s příkonem alespoň 800 W.
Počet nádob
Parní hrnce jsou obvykle vybaveny 2 až 4 nádobami na vaření. Počet dobře zvažte hlavně s ohledem na vaši domácnost a složitost receptů. S větším počtem nádob budete moct vařit víc jídel najednou, ale je možné, že se jejich příprava protáhne.
- Méně než 2 nádoby – vyhrazeno pro mixéry a míchače
- 2 nádoby – ideální pro páry a singles
- 2 a více nádob – vhodné pro rodiny
TIP: Před vložením ingrediencí do nádob je nakrájejte na přibližně stejné kousky, ať je jejich provaření rovnoměrné.
Celkový objem
Celkový objem vám napoví úplnou kapacitu zařízení s parními miskami. Při výběru berte na vědomí velikost vaší domácnosti, složitost receptů i možnou časovou úsporu.
- Méně než 5 l – menší napařovací hrnce a mixéry
- 5–6 l – běžná velikost
- 8,5–9 l – nadstandardní kapacity
- 10–10,5 l – objemná zařízení do rodin
- 10,5 l a více – do té nejvytíženější kuchyně
TIP: Naspod umístěte nejtvrdší jídlo s nejdelší dobou přípravy. Během vaření kolem něj projde největší množství páry.
Funkce, které by vás mohly zajímat
- Časovač – na přesný začátek a konec vaření
- Multifunkční zařízení 3v1 a 4v1 s mixérem – dvě užitečná zařízení v jednom
- Digitální displej – na jednoduché ovládání
- Pohárky na přesné porce – odměřené dávkování porcí
- Odnímatelnost nádob – snadné skladování v kuchyni
- Přídavné misky – na vodu, rýži nebo vejce
- Vnější doplňování vody – otvor na snadné doplnění vody zvnějšku
- Udržení tepla – držení teploty jídla i po skončení vaření
Příslušenství
Co by se vám tak k vaření v parném hrnci mohlo ještě hodit?
Nejčastější otázky
Nejlevnější parní hrnce pořídíte i za méně než 1000 Kč a může jít o naprosto dostačující modely pro malé domácnosti. Většina pokročilejších modelů se pohybuje v mezích 1 000 až 3 000 Kč. Za vyšší částky od 3 000 Kč už zakoupíte multifunkční zařízení 3v1 a 4v1 kombinované s mixérem nebo velkokapacitní přístroje.
Téměř všechny části parního hrnce lze omýt v myčce kromě topného tělesa, které by nikdy nemělo přijít do kontaktu s vodou. Stačí ho otřít suchým ubrouskem. Pokud myčku nemáte, můžete ostatní části také klasicky umýt houbičkou se saponátem.
Záleží spíše na jednotlivých modelech. Pokud je tělo hrnce plastové, obvykle je méně odolné, ale i levnější. Nerezové tělo je elegantnější a dražší. Nejčastěji však narazíte na kombinaci obou materiálů.
Vaření v páře zvládnete i s klasickým hrncem, k němuž si pořídíte napařovací vějířek nebo pařáček. Jen nebudete mít možnost vařit více jídel najednou, a příprava bude tak o něco delší. Nicméně pokud v páře vaříte jen občas a nechcete zatěžovat peněženku, můžete si pomoci i takto.